Kurs Sommelierski
Cel kursu:
Celem kursu jest nabycie podstawowej wiedzy teoretycznej oraz umiejętności praktycznych niezbędnych do wykonywania zadań sommelierskich zgodnie z aktualnymi potrzebami w gastronomii.
W trakcie szkolenia słuchacz pozna tematy:
- praca i obowiązki sommeliera,
- jak powstaje wino i co wpływa na jego smak,
- charakterystyka podstawowych regionów winiarskich (geografia, klasyfikacja, typologia),
- jak czytać etykietę wina,
- przechowywanie win,
- podawanie i otwieranie wina (temperatura podawania, profesjonalny serwis),
- degustacja win - warsztaty,
- wina musujące,
- wina słodkie i wzmacniane (charakterystyka i degustacja),
- tworzenie karty win do restauracji.
Egzamin:
Kurs kończy się egzaminiem przed Komisją powołaną przez Zakład Doskonalenia w Rzeszowie. Egzamin odbywa się w formie testu. Po zakończonym kursie oraz zdanym egzaminie uczestnik kursu otrzymuje zaświadczenie ukończenia szkolenia na podstawie § 22 ust. 3 i 4 Rozporządzenia Ministra Edukacji Narodowej z dnia 19 marca 2019 r. w sprawie kształcenia ustawicznego w formach pozaszkolnych (Dz. U. z 2019 r. poz. 652). , suplement oraz certyfikat.
Kontakt:
OŚRODEK KSZTAŁCENIA ZAWODOWEGO W KROŚNIE
38-400 Krosno, ul. Mięsowicza 4
Kom.: 510-998-001 / 692-445-001
e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.
Zapraszamy od poniedziałku do piątku w godz. od 8.00 do 16.00