Kurs barmana

Celem kursu jest przygotowanie do pracy w zawodzie barmana.

Tematyka szkolenia:

  • wyposażenie i sprzęt baru,
  • zaopatrzenie w towary handlowe i produkty żywnościowe,
  • przygotowanie baru do obsługi klientów,
  • technika sporządzania koktajli i napojów,
  • serwowanie napojów przy barze,
  • rozliczanie baru,
  • interakcje międzyludzkie.

Barman pracuje samodzielnie w barze lub zakładzie gastronomicznym. Wykonuje prace zgodnie z normami i przepisami kulinarnymi. Odpowiedzialny jest za prawidłowe i zgodne z przepisami sanitarno-epidemiologicznymi funkcjonowanie baru.

Wymagania:

  • orzeczenie lekarskie o braku przeciwwskazań zdrowotnych,
  • odbycie szkolenia i późniejszej pracy w zawodzie uzyskanem w wyniku szkolenia oraz książeczkę zdrowia do celów sanitarno-epidemiologicznych,
  • kwalifikacje zawodowe: wykształcenie zasadnicze zawodowe,
  • osoby pełnoletnie zainteresowane pracą w gastronomii,
  • bezrobotni, pragnący przekwalifikować się.

Egzamin:

Po zakończonym kursie odbywa się egzamin końcowy składający się z egzaminu teoretycznego (zaliczenie poszczególnych modułów) oraz egzaminu praktycznego. Po zdanym egzaminie każdy uczestnik otrzymuje zaświadczenie wydane przez Zakład Doskonalenia Zawodowego w Rzeszowie (zgodnie z wytycznymi Ministerstwa Edukacji Narodowej).

Kontak:

OŚRODEK KSZTAŁCENIA ZAWODOWEGO W TARNOBRZEGU

39-400 Tarnobrzeg, pl. B.Głowackiego 2
Kom.: 692-445-017 / 510-998-017
e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.