fbpx

Kurs kucharza

Cel kursu:

Celem kursu jest przygotowanie uczestników do pracy w zawodzie kucharza z uwzględnieniem organizowania, wykonywania i oceniania wszystkich wymaganych procesów roboczych.

Stanowiska pracy do podjęcia po ukończonym kursie:

  • kucharz,
  • pomocnik kucharza,
  • pracownik małej gastronomii

Informacja o przyszłym prawdopodobnym pracodawcy:

  • placówki małej gastronomii,
  • restauracje,
  • hotele.

Tematyka szkolenia:

  • organizowanie produkcji gastronomicznej,
  • wykonywanie różnymi technikami i metodami w oparciu o normy surowce, różnorodnego asortymentu potraw, napojów i półproduktów kulinarnych,
  • posługiwanie się narządziami i sprzętem zmechanizowanym stosowanym w gastronomii,
  • ocenianie jakościowe surowców, półproduktów i gotowytch potraw,
  • dobieranie surowców i półproduktów do produkcji kulinarnej,
  • przechowywanie środków spożywczych,
  • obliczanie wartości odżywczej i energetycznej potraw,
  • opracowanie ofert kulinarnych zgodnie z potrzebami i oczekiwaniami konsumentów,
  • przestrzeganie zasad bezpieczeństwa i higieny pracy.

Wymagania:

  • ukończone 18 lat życia
  • zaświadczenie lekarskie o braku przeciwwskazań do pracy w gastronomii

Egzamin:

Egzamin składa się z dwóch części. Część teroretyczna (testy) oraz część pratkyczna. Po zdaniu egzaminu uczestnik otrzyma zaświadczenie wydane przez Zakład Doskonalenia Zawodowego w Rzeszowie (zgodnie z wytycznymi Ministerstwa Edukacji Narodowej).

Kontakt:

OŚRODEK KSZTAŁCENIA ZAWODOWEGO W TARNOBRZEGU

39-400 Tarnobrzeg, pl. B.Głowackiego 2
Kom.: 692-445-017 / 510-998-017
e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.