Kurs Sommelierski

Cel kursu:

Celem kursu jest nabycie podstawowej wiedzy teoretycznej oraz umiejętności praktycznych niezbędnych do wykonywania zadań sommelierskich zgodnie z aktualnymi potrzebami w gastronomii.

W trakcie szkolenia słuchacz pozna tematy:

  • praca i obowiązki sommeliera,
  • jak powstaje wino i co wpływa na jego smak,
  • charakterystyka podstawowych regionów winiarskich (geografia, klasyfikacja, typologia),
  • jak czytać etykietę wina,
  • przechowywanie win,
  • podawanie i otwieranie wina (temperatura podawania, profesjonalny serwis),
  • degustacja win - warsztaty,
  • wina musujące,
  • wina słodkie i wzmacniane (charakterystyka i degustacja),
  • tworzenie karty win do restauracji.

Egzamin:

Kurs kończy się egzaminiem przed Komisją powołaną przez Zakład Doskonalenia w Rzeszowie. Egzamin odbywa się w formie testu. Po zakończonym kursie oraz zdanym egzaminie uczestnik kursu otrzymuje zaświadczenie ukończenia szkolenia na podstawie § 22 ust. 3 i 4 Rozporządzenia Ministra Edukacji Narodowej z dnia 19 marca 2019 r. w sprawie kształcenia ustawicznego w formach pozaszkolnych (Dz. U. z 2019 r. poz. 652). , suplement oraz certyfikat.

Kontakt:

OŚRODEK KSZTAŁCENIA ZAWODOWEGO W KROŚNIE

38-400 Krosno, ul. Mięsowicza 4
Kom.: 510-998-001 / 692-445-001
e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.
Zapraszamy od poniedziałku do piątku w godz. od 8.00 do 16.00