Kurs Kelner

Cel kursu:

Celem kursu jest nabycie podstawowej wiedzy teoretycznej oraz umiejętności praktycznych niezbędnych do wykonywania zadań kelnerskich zogodnie z aktualnymi potrzebami w gastronomii.

Zagadnienia na kursie:

  • wygląd i prezentacja kelnera,
  • zastawa stołowa,
  • bielizna stołowa - rodzaje i zastosowanie,
  • dobór zastawy stołowej do menu,
  • karty menu,
  • ogólne zasady obsługi,
  • metody obsługi,
  • podawanie potraw,
  • podawanie napojów zimnych i gorących bezalkoholowych,
  • organizacja przyjęć okolicznościowych.

Wymagania:

  • ukończone 18 lat życia,
  • wykształcenie podstawowe/gimnazjalne.

Egzamin:

Kurs kończy się egzaminiem przed Komisją powołaną przez Zakład Doskonalenia w Rzeszowie. Egzamin odbywa się w formie testu. Po zakończonym kursie oraz zdanym egzaminie uczestnik kursu otrzymuje zaświadczenie ukończenia szkolenia na podstawie § 22 ust. 3 i 4 Rozporządzenia Ministra Edukacji Narodowej z dnia 19 marca 2019 r. w sprawie kształcenia ustawicznego w formach pozaszkolnych (Dz. U. z 2019 r. poz. 652). oraz suplement

Kontakt:

OŚRODEK KSZTAŁCENIA ZAWODOWEGO W KROŚNIE

38-400 Krosno, ul. Mięsowicza 4
Kom.: 510-998-001 / 692-445-001
e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.
Zapraszamy od poniedziałku do piątku w godz. od 8.00 do 16.00