Kurs barmana
Celem kursu jest przygotowanie do pracy w zawodzie barmana.
Tematyka szkolenia:
- wyposażenie i sprzęt baru,
- zaopatrzenie w towary handlowe i produkty żywnościowe,
- przygotowanie baru do obsługi klientów,
- technika sporządzania koktajli i napojów,
- serwowanie napojów przy barze,
- rozliczanie baru,
- interakcje międzyludzkie.
Barman pracuje samodzielnie w barze lub zakładzie gastronomicznym. Wykonuje prace zgodnie z normami i przepisami kulinarnymi. Odpowiedzialny jest za prawidłowe i zgodne z przepisami sanitarno-epidemiologicznymi funkcjonowanie baru.
Wymagania:
- orzeczenie lekarskie o braku przeciwwskazań zdrowotnych,
- odbycie szkolenia i późniejszej pracy w zawodzie uzyskanem w wyniku szkolenia oraz książeczkę zdrowia do celów sanitarno-epidemiologicznych,
- kwalifikacje zawodowe: wykształcenie zasadnicze zawodowe,
- osoby pełnoletnie zainteresowane pracą w gastronomii,
- bezrobotni, pragnący przekwalifikować się.
Egzamin:
Po zakończonym kursie odbywa się egzamin końcowy składający się z egzaminu teoretycznego (zaliczenie poszczególnych modułów) oraz egzaminu praktycznego. Po zdanym egzaminie każdy uczestnik otrzymuje zaświadczenie wydane przez Zakład Doskonalenia Zawodowego w Rzeszowie (zgodnie z wytycznymi Ministerstwa Edukacji Narodowej).
Kontak:
OŚRODEK KSZTAŁCENIA ZAWODOWEGO W TARNOBRZEGU
39-400 Tarnobrzeg, pl. B.Głowackiego 2
Kom.: 692-445-017 / 510-998-017
e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.