Kurs kucharza
Cel kursu:
Celem kursu jest przygotowanie uczestników do pracy w zawodzie kucharza z uwzględnieniem organizowania, wykonywania i oceniania wszystkich wymaganych procesów roboczych.
Stanowiska pracy do podjęcia po ukończonym kursie:
- kucharz,
- pomocnik kucharza,
- pracownik małej gastronomii
Informacja o przyszłym prawdopodobnym pracodawcy:
- placówki małej gastronomii,
- restauracje,
- hotele.
Tematyka szkolenia:
- organizowanie produkcji gastronomicznej,
- wykonywanie różnymi technikami i metodami w oparciu o normy surowce, różnorodnego asortymentu potraw, napojów i półproduktów kulinarnych,
- posługiwanie się narządziami i sprzętem zmechanizowanym stosowanym w gastronomii,
- ocenianie jakościowe surowców, półproduktów i gotowytch potraw,
- dobieranie surowców i półproduktów do produkcji kulinarnej,
- przechowywanie środków spożywczych,
- obliczanie wartości odżywczej i energetycznej potraw,
- opracowanie ofert kulinarnych zgodnie z potrzebami i oczekiwaniami konsumentów,
- przestrzeganie zasad bezpieczeństwa i higieny pracy.
Wymagania:
- ukończone 18 lat życia
- zaświadczenie lekarskie o braku przeciwwskazań do pracy w gastronomii
Egzamin:
Egzamin składa się z dwóch części. Część teroretyczna (testy) oraz część pratkyczna. Po zdaniu egzaminu uczestnik otrzyma zaświadczenie wydane przez Zakład Doskonalenia Zawodowego w Rzeszowie (zgodnie z wytycznymi Ministerstwa Edukacji Narodowej).
Kontakt:
OŚRODEK KSZTAŁCENIA ZAWODOWEGO W TARNOBRZEGU
39-400 Tarnobrzeg, pl. B.Głowackiego 2
Kom.: 692-445-017 / 510-998-017
e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.